23 Nisan 2015 Perşembe

Yakıt tasarrufu için yapabileceklerimiz

       Herkesin aklında en az yakan araca sahip olmak vardır."Benimde böle bir aracım olsaydı keşke."diye düşündüğünüz çok zamanlar olmuştur.Belki en az yakan araca sahip olamayabiliriz ama burada okuduğunuz maddeleri uygulayarak bir miktar yakıt tasarrufu sağlayarak cebimizi pahalı akaryakıt fiyatlarından koruyabiliriz.
   
       Maddi bir değeri olan eşyadan, herhangi bir harcamadan tasarruf yapmak istiyorsak o harcamayı mümkün olduğunca yapmamak, o harcamayı elimizde tutmak gerektir.Burada okuyacaklarınız size belki hayali gelebilir."Bunları yaparsam bana deli derler." diyerek kınanacağınızı düşünebilirsiniz. Fakat hiç kimse, sizin harcadığınız akaryakıt paranızı sizin elinize saymıyor.Siz de yazılanları okuyarak akaryakıt tasarrufu sağlayabilir paranızı cebinizde tutabilirsiniz.


  •    Eğer aracınız ile ilgili tasarruf düşünceniz varsa ilk yapılması gereken toplu taşımayı kullanmaktır.Fakat İstanbul gibi büyük şehirlerde toplu taşıma araçlarının kalabalıklığı, insanı kendi aracı ile gitmekten alıkoyamaz.
  •    Eğer toplu taşıma ile gitme fikri size uymuyorsa, sizinle aynı yerde çalışan, aynı güzergahı paylaşan kişilerle güzergahı paylaşarak yakıt parasını azaltmak mümkündür.
  •    Aracınızı kullanmamaya karar verdiniz.Toplu taşımayı kullanmayacaksanız.Ama güzergaha ortak olabilecek bir araç da yok.O zaman hazır yaz mevsimi geliyorken kendinize bisiklet almanızın zamanıdır.üstelik trafik açısından sakin ve bisiklet sürücülerine saygılı bir yerde yaşıyorsanız bisiklet sizin için uygun bir ulaşım aracıdır.
  •    Bahar havasının gelmek üzere olduğu bu zamanlarda hava güzelse ve sağlığınız elveriyorsa yürümeniz şiddetle tavsiye edilir.Özelikle "Aracımla gezmeye çıkayım.Biraz yollarda dolaşayım." demek yerine yaya olarak çıkıp gücünüzü yettiğince gezip tozmak, kutu gibi arabanızın içinden dışarıyı seyretmek yerine, sizi bütünüyle gezeceğiniz çevrenin içerisinde tutacaktır.
  •    Aracınız var ve kullanırken akaryakıt kampanyalarını takip etmiyorsanız hata yaparsınız.Akaryakıt alırken para veriyorsunuz fakat bu paradan en fazla şekilde fayda sağlamak var.Bunun için bankaların ve akaryakıt istasyonlarının kampanyalarını takip edin.
  •    Aracınızı kullanırken gazın altında yumurta varmış gibi basın.Yani, çok yavaş şekilde gaza dokunun.Bu şekilde gaza basmanızın arabaya etkisini devir saati göstergesinden gözleyebilirsiniz.Bu uygulama düz yolda yapılmalı.
  •    Yokuş çıkmadan önce gaza sabit basıp da, yokuş çıkarken gaza basmanın bir anlamı yoktur.Özellikle aracınız LPG ile çalışıyorsa.Bu sizin bir vites aşağı hızda seyretmenize neden olabilir.Bunun için yolun neresinde yokuş çıkacağınızı biliyorsanız, yokuş çıkmadan önce gaza basıp hızınızı ve motor devrinizi arttırın.Yokuş çıkarken maksimum torkun olduğu devirde kalmaya çalışın.Eğer motor devri düşerse vakit kaybetmeden bir alt vitese geçin.Attığınız viteste maksimum torkun olduğu devirde kalmaya çalışın.
  •    Karbüratörlü bir arabanız yoksa yokuş aşağı vitesi boşa atmaktan vazgeçin.Bu sizin daha fazla yakıt yakmanıza sebebiyet verir.Çünkü elektronik beyine sahip olan araçlarda, yokuş inerken motor devri belli bir devire gelene kadar motor yakıt verilmez.Siz de bu şekilde tasarruf sağlarsınız.
  •    Arabanızda tasarruf sağlamak için aracınızda ne kadar gereksiz yük varsa araçtan dışarı çıkarın.Çok sevdiğiniz ses sistemi sizin tasarrufunuza katkıda bulunmuyor maalesef.Hatta küçük bir yerleşim yerinde yaşıyorsanız ve aracınızı sadece şehir içinde kullanıyorsanız buna stepne de dahil.(Stepneyi çıkarıp müşkül bir durumda kaldığınızda yardım isteyecek kişilerin size yardım edeceğinden de emin olun.Yoksa stepne kalabilir.Çünkü rezil rüsva bir durumdur lastik yüzünden yolda kalmak.)


       Araçlarda yakıt tasarruf başlığı altında daha bir çok öneri olmasına rağmen diğer maddeleri ilerleyen zamanlarda işleyeceğiz.

       

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder