13 Mayıs 2015 Çarşamba

Araçtaki ağırlıklardan kurtulma

     Araçlarımızın çalıştırılması için akaryakıta ihtiyacı olduğunu hepimiz biliyoruz.Burada yazılanları da aracımızı en ekonomik şekilde hareket ettirmek amacıyla yapmaya çalışıyoruz.Hepimiz bu kadar uğraşırken aracımız içerisinde duran ağırlıkları atmazsak, yapacağımız tasarruf sınırlı kalacaktır.

     Yakıt tasarrufu yapılacak bir araçta gereksiz ağırlıkların olması, aracın çekişini zorlar.Çekiş siz farkında olmadan da etkilenir.Bu durumda yakıt tasarrufu için çabanız boş bir çaba olacaktır.
     Eğer aracımızı genellikle şehir içi kullanıyorsak, veya bir arıza durumunda hemen yardım alabileceğiniz birileri varsa şanslısınız demektir.Özellikle mevsim yaza doğru ilerlerken kar zincirleri, yedek lastik,(Evet yedek lastiği de dışarıda bırakıyoruz.) kullanılmayan aksesuarlar ve alet-edavatları(bijon anahtarı gibi) araçta tutmuyoruz mümkün mertebe.Burada ilkyardım çantasını dışarı atmayı düşünmeyin.En basitinden ilkyardım seti içinde bulunan yangın tüpü sizin kurtarıcınız olacaktır.
      Eğer yardım alacağımız bir kimse yoksa veyahut uzaktaysa yolda kalınca lazım olabilecekler hariç olmak üzere diğerlerini araca almıyoruz.
     Peki aracınızda bulunan her ağırlığı attınız.Araçta bulunan gereksiz her şey dışarıda.Başka ağırlıklar da atmak istiyorsunuz ama başka ağırlık yok.Araca binen sürücü olarak fazla kilolarınızdan şikayetçiyseniz bakın bir gereksiz ağırlık daha.
     Gerçekten de insanlar fazla kilolarından kurtulmak istiyorlar.Fakat bunu yaparken kilolarını koruyup, paralarını yakıyorlar.(Akaryakıta para veriyorlar.)Gelin kilolarınızı eriterek hem yağlarınızı yakın, hem de araçta bulunan yükü azaltarak akaryakıta giden paranızı koruyun.Akıllıca gelmeyebilir ama yakıt tasarrufu yapmak isteyenler fazla kilolarından kurtularak araçtaki ağırlıklarını azaltıyorlar.Mesela güneş arabaları yarışlarında, yarış arabalarını süren sürücülerin kiloları normal bir sürücüye göre az. Mantıklıca bir hareket.
     Araçtaki ağırlıklara, yakıt deponuzun tam doldururlduğu haldeki ağırlığı da girmektedir.Eğer şehir içinde araç kullanıyorsanız veya şehir dışı olsa bile bildiğiniz güzergah üzerinde yakıt alacağınız istasyon varsa deponuzu tam dolu tutmayın.Tam tutulan depo sizin için ek yük demektir.
     Ağırlıkların atılmasıyla ilgili olarak bana çılgın bir fikir olarak gelen eylemlerden bir tanesi de arka koltukların sökülmesidir.Yurtdışında bazı araç sürücüleri, arka koltukları sökerek araçta yakıt tasarrufu yapıyorlar.
     Araçtan dışarı atılabilecek ağırlıkları burada yazdım.Aklıma gelenler ve beni yaptığım uygulamalardan öğrendiklerimi aktardım sizlere.Bütün bu örneklerden sonra arabanızın yakıt tasarrufuna daha somut bir örnek verecek olursak, araçtan atılacak 45 kg ağırlığın, yakıt tüketiminde %1-%2 arasında değişen yakıt tasarrufu olarak geri döneceğini belirtmek isterim.
     

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder