9 Mayıs 2015 Cumartesi

Yakıt tasarrufunda yavaşlayıp ilerleme

     Yakıt tasarrufu yapmak için uğraşırken, aracımızın devrini maksimum torkunun devrinde veya maksimum torkuna yakın devirde tutarak yakıt tasarrufu sağlayabileceğimizi söylemiştik.Bunun için arabamızı hızlandırdık, fakat durmak istediğimizde fren mi kullanacağız.Tabi ki hayır?Burada anlatmak istediğim hiç fren kullanmamak değil, freni lazım olduğu yerlerde kullanmak üzere gaza basmaktır.Yani gaz pedalını etkin kullanarak fren kullanma ihtiyacını mümkün mertebe ortadan kaldıracağız.

     Dikkat:Burada anlatılacak maddeler, aracınızın vites ve şaft bağlantıları sağlam ise, aracınızın çalışan aksamında bir sorun yoksa yapılmalıdır.Aracınızın devri yüksek iken bir alt devre zorla düşürmeye çaışmak, "arabayı yığdırma" anlamına gelen zaruri hareketi doğurur.Ve arabayı her yığdırdığınızda triger kayışınız aşırı gelen yükten dolayı kopma riski ile karşı karşıya kalabilir.Bunun sonucunda çok büyük miktarlarda tamir masrafı ile karşı karşıya kalabilirsiniz.:(Triger kayışı yıpranabilir en iyi ihtimalle.Ömrünü gerekenden çabuk tamamlar.)
     Eğer ki frene basılacak bir durum oluştuysa "Biraz daha gaza basıp gideyim.Nasıl olsa dururum." düşüncesi sizin cebinizden çıkacak kuruşların habercisidir.Yani siz, yanlış yerde hızlanıp durmanın mecburi olduğu yerde yavaşlamak isterseniz; yakıt tüketiminiz sizin istediğiniz gibi olmayacaktır.
     Peki hızımızı arttırırken freni az kullanmayı nasıl başaracağız.Bunun için yolda yapılacakları öğrenirsek hem kendimizi, hem de başkalarının güvenliğini tehlikeye atmadan araç sürebiliriz.

  1. Araç kullanırken arkamızı dikiz aynasından kontrol ederek, arkadan gelen araç olup olmadığının kontrolünü yapmalıyız.
  2. Yolun sonunda durmamızı gerektirecek ne varsa(Trafik ışığı, kavşak, durma noktası) o noktaya gelmeden önce gazdan ayağımızı çekmeli ve arabanın kendi ivmesiyle gitmesini sağlamalıyız.
  3. Örneğin; 50 km hızla giderken ayağınızı gazda çektiğinizde arabanızın kendi ivmesi ile ne kadar yol katettiğini bilirseniz, gazdan ayağınızı çektiğinizde ne kadar mesafe gideceğinizi bilirsiniz.Bunu, her hız için değil ama; beli başlı hızlar için öğrenmek sizin yavaşlayacağınız mesafeyi bilmek açısından yararlıdır.
  4. Eğer gaza basmak gibi bir durum hasıl olduğunda, gaza yavaşça dokunarak hızı arttırmalı ve ilk fırsatta gazdan ayak çekilerek arabanın kendi ivmesi ile yavaşlaması sağlanmalıdır.
  5. Şehir dışı yollarda, 2-3 kilometre ileride gördüğünüz trafik ışığının kırmızı yandığını gördüğünüzde aracınızı orta veya sağ şeride çekerek aracınızı ışıklara kadar kedi ivmesi ile yavaşlamasını sağlamalısınız.
  6. Uzun mesafede yavaşlamanız gerektiğinde(Üç km ilerideki kırmızı yanan trafik ışığı gibi) gazdan ayağınızı çekmenin yanında, vites küçülterek aracınızı yavaşlatın.(Dikkat: Vites değişimlerinde sıkıntı yaşıyorsanız bu maddeyi uygulamayın.Vites kutusu zarar görebilir.)

     Eğer trafik akışı müsaitse ve trafik lambalarının siz kavşağa yaklaşmadan yeşil yanacağını biliyorsanız hızınızı iyice yavaşlatarak kavşağa girmeyi geciktirebilirsiniz.Bu hareketinizin amacı kırmızıda beklemek yerine, öncesinde hızınızı iyice azaltarak kavşakta yanacak olan yeşil ışığı görerek, beklemeden geçmektir.Bu da size kırmızı ışıkta bekleyerek tüketeceğiniz yakıtın boşa gitmemesini sağlar.
     Frenlerin idareli kullanılması önemlidir.Fakat el freninin çekik konumda bırakılarak gidilmesi, daha yola çıkmadan yakıt tasarrufunun boşa çıkmasına neden olur.Bu yüzden el freni trafiğe çıkmadan önce indirilmeli ve trafiğe öyle çıkılmalıdır.
Her zaman hatırlatılacağı gibi yakıt tasarrufunun önemli kurallarından birisi de; gaz pedalına sabit şekilde basarak hızı arttırmaktır.Yavaşlarken ise; freni değil motorun kendi yavaşlamasıyla ve vitesin bir kademe düşürülmesiyle oluşan ivmelenmeyi kullanmaktır.
     En son söylenecek husus, bu kuralların uygulanırken sakin trafik ve boş yol ikilisinin o anda sizin için uygun olduğundan emin olunuz.Çünkü bu ikilinin uygulanmasıyla burada anlatılanlar uygulanabilir.Kalabalık ve karmaşa içindeki bir İstanbul trafiğinde böyle davranmak ancak sizin zor durumda kalmanıza neden olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder